Pin It

Webmaster Neyin Nesidir?



Webmaster Ne Demek?
Webmaster dilimize İngilizceden geçmiş olan bir internet terimidir. Webmaster kelimesi, “web” ve “master” kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Master kelimesi Türkçe olarak uzman anlamına gelmektedir. Tam doğru olmasa da web uzmanı anlamına gelmektedir.

Televizyon kelimesinde olduğu gibi webmaster terimi de ortaya çıktığında Türkçe bir kelime türetilememiştir. Bu yüzden günümüzde web uzmanı yerine webmaster kelimesi kullanılmaktadır.



Webmaster Nedir, Ne İş Yapar?
Webmaster denilen kişiler, bugün internette gezdiğiniz siteleri geliştiren kişilerdir. Webmasterlar internet ile içli dışlı olan, web siteleri ve uygulamaları geliştirirler. Aslında webmasterlar için net bir iş tanımı mevcut değildir. Şöyle ki webmaster, bir sitenin a’dan z’ye her şeyi ile ilgilenir. Bunların içerisinde tasarım, yazılım ve içerik de dahildir. Ancak bazı kaynaklarda webmasterların sadece tasarım ya da sadece web sitesinin yönetilmesinde görev aldığından bahsedilmektedir.

Bana göre ise; webmaster bir internet sitesinden tüm işlemlerini gerçekleştirebilecek tasarım, programlama becerilerine sahiptir. İleri düzey bilgiye sahip olması gerekmez. Ancak unutmamak gerekir ki webmasterlar hiçbir bilgi birikimi olmayan kimseler değildirler. Yazılım dilleri ve tasarım konularında bilgileri mevcuttur. Gerektiği yerlerde tasarımcı ve yazılımcılarla birlikte çalışır. Bir anlamda webmaster ileri düzey bilgi sahipleri arasında köprü kurarak bir web sitesini yönetir.

Webmaster Olmak İçin Ne Gerekir?
Webmaster mücadelecidir. Hiçbir sorun karşısında yılmaz. Engellerin üzerinden anlatmak yerine, engelleri yolundan kaldırır.

Webmaster olmak için belli başlı konular ve programlama konusunda bilgilerinizin olması gerekir. Site yönetimi, SEO gibi konular ve HTML, CSS, Php, Asp gibi web programlama dilleri bunlardan bir kaçıdır.
Ayrıca webmaster olmak için yüksek hayal gücüne, pratik zekaya ve sabra ihtiyacınız vardır. Hayal gücünüzü yeni projeler türetmekte, pratik zekanızı sitenizde sık sık oluşan sorunları hızlı bir şekilde çözmek için, sabrınızı ise oluşan sorunlar ve sitenizi geliştirmek için vereceğiniz emekler sırasında sakin olmak için kullanırsınız.

Bu Bir Meslek Midir?
Bu soruya şuanda evet cevabınız verebiliriz. Webmasterların yaptıklarından para kazanabiliyor olması zaman için meslek haline gelmesini sağlamıştır. O zaman webmaster olmak bir meslek sahibi olmaktır.

Webmaster Olmanın Zorlukları Nelerdir?
Webmaster olmak için daha önce bahsettiğimiz konularda bilgi sahibi olmalısınız ki internet sürekli geliştiği için bilgilerde sürekli değişmektedir. Yani bu işin öğrenme süresi sürekli devam eder. Asla her şeyi bilemezsiniz. Devamlı olarak kendinizi geliştirmeye vakit ayırmalısınız. Sizin için yeni bilgiler edinmek kolay bir olay değil ise zorluklar arasına girebilir.

Bir proje geliştirmek için uzun saatler ve uykusuz geceler geçireceksiniz. Uykunuzda bile projeniz üzerinde geliştirmeler yapabilirsiniz. Her ihtimali düşünmeli, plan yapmalısınız. Sadece a ve b planınız değil, v, y, z planlarınız olmalıdır.
Projelerinizde sürekli sorunlar çıkacaktır ve sorunları vakit kaybetmeden hızlı bir şekilde çözmeniz gerekmektedir. Yoksa belirlediğiniz çalışma takviminin gerisinde kalır, istediğiniz süre zarfı içerisinde, istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz.

Her İsteyen Webmaster Olabilir Mi?
Tabi ki olabilir, neden olmasın? Kendinizi geliştirebiliyor ve teknolojiye büyük bir merak duyuyorsanız –İlgi demiyorum çünkü ilgi geçicidir, merak ise araştırmayı ve soruşturmayı sağlar- webmaster olabilirsiniz.
Ancak bir webmaster hiçbir zaman, “Ben artık webmaster oldum.” şeklinde bir cümle kuramaz, kurduğu takdir de ise geri kalır.

Umarım bu yazıyı okuduğunuzda aklınızda “Webmaster nedir?” ve “Nasıl olunur?” sorularına karşı cevap oluşturabilmişimdir.

Paylaş, Paylaştır!

Yeni Yazılar Mail Adresine Gelsin

Adresinize gelen onay mailine tıklamayı unutmayın!

9 yorum:

  1. Webmaster,web in masteridir.Webmaster hiç bir iş yapmasa da olur :) Webmaster olmak için çalışmak gerekir.Wbmaster bir meslektir.Webmaster olmak çok zordur.Yazı için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. @BarışBey tam da anlatmak istediklerimi anlamışsın. Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Webmaster,web in masteridir.

    YanıtlaSil
  4. [...] yakaladım. (Birinci seçilen “Webmaster neyin nesidir?” adlı yazımı okdumak için tıklayınız.) Aslında artık küçük sayılmam ama 18’imi doldurmadığım için küçük sayılıyorum. Bu [...]

    YanıtlaSil
  5. Webmasterlık layıkınca yapılırsa her açıdan çok iyi getirisi vardır.

    YanıtlaSil
  6. Webmaster, internet uzmanı diyebiliriz. Şu anda baktığınız sitenin kodlamasını, tasarımını ve geliştirme işlemini yapan kişilere denmektedir.

    YanıtlaSil
  7. Açıklamanız için teşekkürler, oldukça detaylı güzel bir şekilde anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  8. bizde ufaktan webmaster olmaya çalışıyoruz. :)

    YanıtlaSil