Pin It

Backlink Nedir?


Kişisel blogumu ilk açtığımda SEO Nedir? başlıklı yazı ile SEO konulu yazılar yazmayı amaçlamıştım. Kaldığım yerden devam ediyorum.


Sanırım, SEO denildiğinde akla ilk Backlink gelir. Bu yüzden bu konuya öncelik vermem en doğrusu olacaktır.


Backlink Nedir?
Türkçe olarak geri link anlamına gelmektedir ancak bu şekilde kullanan yoktur. Herkes backlink demektedir. Backlink bir siteden başka bir siteye verilen linklerdir. A sitesi B sitesine link verince, B sitesi için bu backlink anlamına gelmektedir.

Backlink Ne İşe Yarar?
Eğer size link veren A sitesinin ziyaretçisi bol ve arama motorları bu A sitesini çok seviyorsa, (Google bu sevgisini PageRank adı verilen bir sistemle gösteriyor.) arama motoru böcekleri bu siteyi sürekli inceleyeceklerdir. Ve bu sitenin verdiği bağlantılara değer göstereceklerdir. (Yani sizin sitenize)

Bir diğer yararı ise A sitesinin ziyaretçi sayısı fazla ise elbet merak edip sizin sitenizin bağlantısına tıklayacaktır ve siz yeni ziyaretçiler kazanacaksınız.

Nasıl Backlink Edinilebilir?
Öncelikle şunu belirtmeliyim, çok backlink değil, nitelikli backlink önemlidir. Gelelim nasıl backlink edinebileceğimize. Birçok site sahibi sitesinden kazanç elde edebilmek için belirli süreler için belirli bir miktar karşılığında sitesiniz linklerine yer verecektir. Bu en kolay yöntem.

Forumlara üye olarak profilinize ve imzanıza site adresi eklemek ve forumda oldukça fazla konu açmak. Bloglara yorum yapabilirsiniz. Ancak çoğu blog sahibi kullanıcı adı yerine anahtar kelime kullanılan yorumları kabul etmez.

Diğer bir yöntem ise kaliteli, özgün ve faydaları yazılar yazarak, diğer site sahiplerinin sizi kaynak olarak göstermesini sağlayabilirsiniz. Bir tema geliştirip altına linkinizi ekleyebilirsiniz, böylelikle temayı kullananlar sizin sitenize link vermiş olacak. Aslında bu tamda olması gereken doğal yöntem.

Hangi Sitelerden Backlink Alınmalı?
Yazının başından beri söylediğimiz gibi belirli bir yere gelmiş, arama motorları ve ziyaretçiler tarafından değer verilen siteler seçilmelidir. Ayrıca seçilen siteler yasa dışı içerik içermemeli, içeriği orjinal olmalı ayrıca link çöplüğüne dönmüş bir siteden backlink almak sizin zararınıza olacaktır. Ve tabi ki backlink aldığınız site, sizin sitenizin içeriği ile benzer olmalıdır.

Değer Verilen Site
Arama motorları tarafından değer verilen bir site nasıl olmalıdır.

  • PR değeri (1-10 arasındadır, 5 ve üstü oldukça kalitelidir)
  • Alexa değeri (Sitenin internet sıralamasını gösterir)
  • Domain yaşı (Ne kadar yaşlıysa, o kadar iyi)
  • Link çıkışı (Ne kadar az ise o kadar iyi)


Her Şeyin Fazlası Zarar!
Fazla link almak zararlıdır. Bir günde 100 backlink alacağınıza günde 5 backlink alarak 20 güne yaymanız en mantıklısıdır.

Nasıl Sorgulanır?
İnternette bunun için bir çok servis ve yazılım bulabilirsiniz ancak en kolayı, Google'da "link:www.sitenizinadi.com" şeklinde arama yapmaktır.

Paylaş, Paylaştır!

Yeni Yazılar Mail Adresine Gelsin

Adresinize gelen onay mailine tıklamayı unutmayın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder